Om woningen en appartementen in particulier eigendom energiezuiniger te maken, heeft de gemeente Lelystad sinds vorig jaar een Duurzaamheidslening beschikbaar gesteld. Dit is een aantrekkelijke lening tegen een zeer lage rente en specifiek bedoeld voor het toepassen van energiebesparende maatregelen. Aan de lijst met maatregelen die in aanmerking komen voor een Duurzaamheidslening, zijn de kunststof en aluminium kozijnen toegevoegd.
Uit de ontvangen aanvragen voor een lening is gebleken dat er een grote behoefte bestaat aan het vervangen van de oude kozijnen door nieuwe van kunststof. De kunststof kozijnen stonden niet op de lijst van maatregelingen die in aanmerking komen voor de lening. Onderzoek naar de milieuscore van kunststof, maar ook van aluminium kozijnen, laat zien dat er vrijwel geen verschil is tussen kozijnen van FSC hout, kunststof of aluminium. Dit komt doordat deze materialen vrijwel volledig recyclebaar zijn en worden daarom toegevoegd aan de lijst.
Naast deze uitbreiding van de maatregelenlijst, stelt het college de gemeenteraad voor om het plaatsen van zonneboilers, zonnepanelen en warmtepompen voor bestaande woningen jonger dan 1 januari 1995 mogelijk te maken binnen de Duurzaamheidslening. Tot nu toe kan dat alleen bij woningen die ouder zijn dan 1 januari 1995. De gemeenteraad zal daarover binnenkort besluiten.
Met de Duurzaamheidslening geeft gemeente Lelystad particuliere woningeigenaren en verenigingen van eigenaars (appartementengebouwen) een steuntje in de rug bij het treffen van energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of duurzaam opwekken van energie. Met dit financiële instrument wordt een bijdrage geleverd aan het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad, één van de thema’s in het klimaatbeleid van de gemeente. Het treffen van deze maatregelen zorgt enerzijds voor lagere woonlasten door een lager energieverbruik, een hoger comfort en een beter binnenklimaat. Anderzijds zorgt het voor een beter milieu door een lagere uitstoot van broeikasgassen. Er zijn inmiddels 35 gemeenten in Nederland die een Duurzaamheidslening aanbieden.
Om welke maatregelen gaat het?
Met de Duurzaamheidslening kunt u een bedrag lenen tussen de € 2.500 en € 15.000,- voor het energiezuinig maken van uw woning. Energiebesparende maatregelen kunnen bijvoorbeeld zijn: isolatie (dak, gevel, beglazing etc.) een warmteterugwininstallatie of een een HR-(combi)ketel. Op de website www.lelystad.nl/huisopknappen staat meer informatie over de Duurzaamheidslening en over de maatregelen.
Bron: Nieuwsbank.nl
Duurzaamheidslening goedkoper dan gebruik van spaargeld
Het is voor particuliere woningeigenaren goedkoper om zonnepanelen aan te schaffen via een duurzaamheidslening dan via spaargeld. De netto rente die u betaalt voor de duurzaamheidslening is lager dan de rente die u ontvangt van de bank. Voor meer informatie klikt u hier.