Verenigingen van eigenaren willen steeds vaker zelf energie opwekken met zonnepanelen. Er is vaak voldoende ruimte op het gemeenschappelijke dak. Bewoners van Wilhelminastaete in Leeuwarden hebben ervaring met zonnepanelen. Daarom overhandigde bewoner Dik van Vliet woensdag een stappenplan aan wethouder Isabelle Diks van de gemeente Leeuwarden. Dit stappenplan kan andere verenigingen van eigenaren helpen om een zonnestroominstallatie te plaatsen op het gezamenlijke dak.
In Nederland is weinig ervaring met gezamenlijke koop en beheer van zonnepanelen. Technisch is er veel mogelijk en organisatorisch zijn er verschillende aandachtspunten. ‘We willen een voorbeeld zijn voor andere verenigingen van eigenaren. Belangrijke aandachtspunten zijn de keuze van de installateur en de zonnestroominstallatie. Maar ook de keuze van een installateur, het werven van deelnemers en de financiering’, legt Dik van Vliet van de vereniging Doorzon van Wilhelminastaete uit.
Leeuwarden kiest voor zonne-energie. De doelstelling is om 15 MW in 2015 te hebben. Dat zijn ongeveer 15 voetbalvelden vol met zonnepanelen. ‘Met zonnepanelen kun je zelf energie opwekken. Zonnepanelen zijn goed voor de portemonnee en het milieu. We willen alle Leeuwarders aan de zonnestroom. Veel huiseigenaren hebben interesse. Met deze handreiking komt dat ook een stap dichterbij voor woningeigenaren met een gezamenlijk dak,’ aldus wethouder Isabelle Diks.
Sinds november 2010 draait de installatie van 87 zonnepanelen. De panelen produceren jaarlijks ongeveer 12.500 kWh. De woningeigenaren van Wilhelminastaete ontvingen de P-NUTS award voor het mooiste burgerinitiatief. Jaarlijks worden de P-NUTS awards uitgereikt aan lokale duurzame initiatieven.