Nu energiebedrijven de stroomprijzen opnieuw verhogen en de prijs van zonnepanelen verder is gedaald, blijkt zonne-energie in Nederland goedkoper te zijn dan stroom uit het stopcontact. Daarmee is ongemerkt een mijlpaal bereikt waar heel de wereld al jaren op zit te wachten. En dat terwijl de overheid de subsidies voor zonne-energie heeft afgeschaft.
Mijlpaal
Jarenlang werd het gezien als de heilige graal in zonne-energie: het moment dat stroom van het eigen dak goedkoper is dan uit het elektriciteitsnet. Toen energiebedrijven deze week aankondigden dat de jaarlijkse energienota met 160 tot 170 euro omhoog gaat en wellicht nog verder vanwege de bouw van dure elektriciteitscentrales, was het punt bereikt.
Terugverdiend
“Mensen die nu voor zonne-energie kiezen hebben de komende jaren een gegarandeerd lage stroomprijs en weten zeker dat ze geen last hebben van de prijsstijgingen voor elektriciteit. Ze hebben de investering in zonnepanelen in tien jaar tijd terugverdiend, terwijl die zeker twintig jaar meegaan,” vertelt CEO Edwin Koot van Solarplaza uit Rotterdam.
Conferentie
Het wereldwijde platform voor kennis en evenementen op het gebied van zonne-energie houdt op 24 mei de conferentie ‘The Solar Future NL ’12’ in de Lichtfabriek in Haarlem. Topsprekers schetsen daar de nieuwste ontwikkelingen op het laatste in de zonne-energiesector.
Subsidies
De positie van Nederland blijkt uniek in de wereld. Hoewel de subsidies zijn afgeschaft blijft de zonne-energiemarkt groeien, mede door allerlei lokale initiatieven. In landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en Engeland stokt de markt juist, vanwege de afbouw van subsidies op zonne-energie. “Dat leidt namelijk tot onzekerheid aan de vraagzijde. Vlak voor de verlaging ontstaat er een run op zonnepanelen en daarna valt het weer stil. In Nederland is dat niet meer. Daarom zijn we een voorbeeld voor de rest van de wereld aan het worden,” legt Koot uit.
In Nederland geldt een salderingsregeling, waarbij de stroommeter terugdraait als mensen zonne-energie opwekken op hun dak. Door de relatief hoge stroomprijzen in vergelijking met andere landen is zonne-energie hier eerder rendabel, ondanks de minder zoninstraling.
BTW
De afkeer van subsidies gaat zelfs zover dat branchevereniging Holland Solar onlangs protesteerde tegen de BTW-verlaging op zonnepanelen van 19 naar 6 procent, die GroenLinks er in het Lente-Akkoord heeft uitgesleept. “Dat zorgt voor onzekerheid en daardoor zouden mensen weer kunnen gaan wachten met de aanschaf,” legt Koot uit.
Prijzen verlagen
Hij is net terug uit de VS en hoorde daar dat een grote Chinese fabrikant van zonnepanelen het komend jaar beoogt zijn prijzen met 20 procent te verlagen. Ook McKinsey verwacht dat de prijzen van complete systemen de komende jaren blijven dalen.
Minder terugverdientijd
Deelnemers aan de conferentie zien dan ook dat de terugverdientijd van zonnepanelen steeds korter wordt. Het afgelopen half jaar is daarin een doorbraak geweest. Afhankelijk van de installatie en het aantal panelen ligt de terugverdientijd nu tussen de zes en tien jaar.
Bron: Vroege Vogels